10.5 Fotoseminarie

Fotoseminarie i Pargas Stadshus, Bryggan | lö 10.5  | kl. 10:00–18:00

Kom och lyssna på intressanta föreläsningar med olika fotografer. Vi dyker ner i undervattenfotograferingens värld med Erik Saanila och följer med hur ett perfekt hem byggs upp på bild via inredningsfotografering. Vad är skillnaden med RAW och jpg formaten och vilka program kan man använda. Niclas Rantala berättar hur du planerar en fotoresa och vad som är bra att tänka på. Vad är foto idag och vad är det i framtiden får vi höra av Tatu Lertola.
Under seminarier kan du också bekanta dig med gamla kameror som Clotte Lundsten ställer ut och berättar intressanta historier om.
Biblioteket har förnyat sitt sortiment av fotoböcker och ställer ut dem nere i aulan.

 

Program:

10:00 Dörrarna öppnas
10:30 RAW vs. JPG | Lasse Andersson och Henrik Nyman
11:30 Fotokonst | Sade Kahra
12:30 PAUS
14:00 Valokuvan lyhyt historia, kiireinen nykyhetki ja pidempi tulevaisuus. | Tatu Lertola
15:00 Fotoresan | Niclas Rantala
16:00 Skepnader i havet – Utmanigar i det gröna djupet | Erik Saanila
17:00 Inredningsfoto- Hur föds ett reportage? | Camilla Hynynen

 

Pris

10€, inträde betalas vid dörren
(gratis för medlemmar)

 

RAW vs JPG

Vad är RAW och varför skall man använda detta format? Vilka fördelar och vilka nackdelar har de två olika formaten? Du kanske har undrat vad det menas med RAW fotografering och möjligtvis prövat men inte förstått vad detta innebär. Vi går igenom vad som menas med RAW foto och vad det är i jämförelse med JPG formatet. Vi tittar också på två program Lightroom och Aperture. De båda programmen hanterar dessa format nästan lika men ändå lite på olika sätt. Lasse Andersson jobbar inom reklambranschen och använder Lightroom nästan dagligen. Henrik Nyman har fotografering som hobby och har använt Aperture redan i en längre tid.  Hur fungerar dessa program och vad är skillnaden?

 

Fotokonstnär – Sade Kahra

Sade on Viking Line ferrySade Kahra är en sverigefinsk fotokonstnär. Hon tog sin magistersexamen i fotografi i Helsingfors 2000 och har ställt ut sin konst sedan nittiotalet. Sade är även yrkeslärare och arbetar sedan ett drygt år som verksamhetsledare för Fotocentrum Peri i Åbo.

Föreläsningen är en presentation av tidigare konstnärliga fotoserier, utställningar och projekt samt den pinfärska boken Födda att basta. Sade berättar även kort om Fotocentrum Peris verksamhet i Åbo.

 

Valokuvan lyhyt historia, kiireinen nykyhetki ja pidempi tulevaisuus.

kuvaTatu Lertola är fotograf och nuförtiden också lärare inom fotografering. Hans intressen inom foto är speciellt bildjournalistik men också gatufotografering. Natur- person- och landskapsfotografering hör ju också till hans intressen. Tatu jobbar med kommersiell fotografering men har et par bildbloggar på sidan om.
Föreläsningen är på finska.

Fotoresan

6224726974_ea755bf80f_zHur finner man de intressanta platserna och hur får man den rätta inspirationen?
När lönar det sig att åka och skall man resa ensam eller i grupp?
Fotoväskan, inte för mycket inte för lite? Vad får man inte glömma och vad skall du lämna hemma?
Läs på om stället dit du åker eller bli överraskad?
Niclas Rantala har ordnat flertal fotoresor sedan 2008 och vill dela sina erfarenheter.

Skepnader i havet – Utmanigar i det gröna djupet

Erik SaanilaErik Saanila är född i Helsingfors 1975. Redan som elev i Rudolf Steiner skolan drömde han om en karriär inom film och tv-branschen. Efter studier i mediekunskap vid yrkesintitutet Prakticum grundade han 2003 mediaproduktionsbolaget First Frame. Sedan dess har han producerat, regisserat, filmat och klippt flera dokumentärfilmer och tv-program. Att fotografera har alltid varit ett av hans största intressen, och när han 2005 blev certifierad dykare hittade han en ny utmaning i att fotografera under vattnet. Nuförtiden dyker han sällan utan sin kamera.

Att filma och fotografera undervattnet i Östersjön kan låta svårt för personer som inte dyker, men det handlar mest om rätt avvägning, en vision och en gnutta god sikt.

 

Inredningsfoto- Hur föds ett reportage?

C HynynenCamilla Hynynen fotograf/redaktör har i vuxen ålder sadlat om och utbildat sig till yrkesfotograf . Jobbat som frilansfotograf och redaktör med det egna företaget Creatella sedan maj 2011. Gör uppdrag främst för inhemska inrednings- och lifestyletidningar men säljer numera arbeten även utomlands med hjälp av agenter i Sverige och Danmark. Fotar förutom inredning även bilder åt företag (tex hemsidor) , och gör porträttfotograferingar av både barn och vuxna.

I föreläsningen berättar Camilla Hynynen om sitt yrke, hur hon kommit dit hon nu är, hur en inredningsfotografering går till (ända från beställning till leverans) och vilka utmaningar hon möter på vägen.

 

 

Vi fyller på med mera info senare…